sâmbătă, 17 martie 2012

Baia



In fiecare duminica dimineata Cip era present la Baia comunala.Intra intai la aburi,apoi se sapunea imbrancindu-se in spuma clabucilor, facea un dus apoi se arunca in bazinul cu apa calda unde,scufundat pana la brabie afla cu placer si usurare privind varstele trupurilor goale de barbate ce se perindau prin fata lui.
Acum de exemplu,privea la paulica lustragiul din colt, bortos si cu mustata,care se indrepta spre dus cu sapunul intr-o mana si cu un burete mare si galben in cealalta.Paulica isi uitase palaria pe cap,si asa cum era ,gol pusca si cu palaria pe varful capului,parea al dracului de dezbracat. Cei care-l urmareau se umflau de ras.
Paulica se baga sub dus si nu pricepu nimic pana cand incercand sa se spele pe cap dadu de palarie. O lua in maini si privind-o ramase perplex.  Scuipa o injuratura o tranti de gratar si urcanduse cu picioarele pee a incepu sa se sapuneasca. Varstele trupurilor goale hohoteau si Cip se arunca din bazinul cu apa calda in cel cu apa rece,de unde iesi  dupa cateva minute sforaind,trezit din toropeala cel cuprinse. Apoi Cip se infasura intr-un cearceaf ce mirosea grozav a albitura si intinzandu-se pe o banca refuza sa se mai gandesca la ceva.

Petre Popovici. 1982.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu